Alla brott, Gotlands län

Räddningstjänsten och polis är på plats vid en brand i Lokrume, norra Gotland.
En ekonomibyggnad har fattat eld. Räddningstjänsten låter byggnaden brinna ner men arbetar med att begränsa spridningsrisken.
Inga personer eller djur ska ha kommit till skada.
Permanent länk: Räddningstjänsten och polis är på plats vid en brand i Lokrume, norra Gotland.

En polispatrull stoppar en förare i Levide, södra Gotland.
Föraren misstänks för drograttfylleri, narkotikabrott, grov olovlig körning samt grovt brott mot knivlagen. Han grips och transporteras till en vårdinrättning för provtagning.
Permanent länk: En polispatrull stoppar en förare i Levide, södra Gotland.

Ett hotell i Visby har under natten fått inbrott.
Personal uppger att tjuvarna framför allt huserat i köket. Tre personer i 25-årsåldern har gripits.
Permanent länk: Ett hotell i Visby har under natten fått inbrott.

På väg 149 i närheten av Fole har en personbil voltat.
De två personerna som befunnit sig i bilen kommer att transporteras till sjukhus för vård. I nuläget är det inget som tyder på brott.
Permanent länk: På väg 149 i närheten av Fole har en personbil voltat.

En bilist har kört av vägen i Vänge efter att ha väjt för eller krockat med ett rådjur.
Bilen ska ha voltat och ligga upp och ner. Polis är på väg till olycksplatsen.
Permanent länk: En bilist har kört av vägen i Vänge efter att ha väjt för eller krockat med ett rådjur.

Garagebrand i Stenkyrka.
Eld sprider sig från en kamin i ett garage/en verkstad och går vidare upp i taket. En person åker till sjukhus för kontroll, men annars uppstår inga personskador.
Vid 15-tiden meddelas att branden är släckt och polisen spärrar av platsen för teknisk undersökning. Branden kommer att utredas som allmänfarlig vårdslöshet.
Permanent länk: Garagebrand i Stenkyrka.

Två män hotar en tredje på Värnhem.
En man i 45-årsåldern ringer polisen och berättar att han behöver hjälp då han utsätts för hot av två andra män i Värnhem.
Flera patruller är snabbt på plats och de båda utpekade männen kan gripas. De är båda två i 25-årsåldern. I samband med gripandet genomförs även en sökinsats i området med hund.
Männen misstänks nu för grovt olaga hot och åklagarkontakt har tagits.
Mannen i 45-årsåldern är inte skadad.
Permanent länk: Två män hotar en tredje på Värnhem.

En man misstänks för att ha misshandlat sin flickvän.
Polisen får larm om ett bråk i en bostad mellan en man och en kvinna.
När patrullen kommer till bostaden uppmärksammas flera skador på kvinnan och mannen grips misstänkt för misshandel.
Kvinnan förs till sjukhus.
Så utreder polisen brott i nära relationer
Polisen får oftast kännedom om ärendet först när någon gör en polisanmälan. Det kan till exempel vara personen som är utsatt, en granne eller en vän som ringer.
När polisen vid en akut anmälan kommer till platsen försöker man i första hand skilja parterna åt. Om det finns barn i bostaden som kan fara illa kontaktas Socialtjänsten. Den som är utsatt kan behöva komma till sjukhus.
Förhör och dokumentation görs på plats
Polisen gör ett första förhör på platsen och dokumenterar eventuella personskador och materiella skador, ofta på video. Den som blivit utsatt har med vissa undantag rätt att själv bestämma om egna skador ska dokumenteras eller inte. Även kriminaltekniker kan kallas till platsen för att säkra bevis av olika slag.
Förundersökning inleds
Brottsutredningen, som kallas förundersökning, är till för att samla in uppgifter om det som har inträffat. En åklagare är förundersökningsledare om brottet innefattar hot eller våld mot närstående eller tidigare närstående.
Under förundersökningen håller polisen förhör med brottsoffret, vittnen och den misstänkte. Det kan också handla om att samla in olika typer av stödbevisning.
Beroende på vad förundersökningen visar beslutar åklagaren om den misstänkte ska åtalas eller inte.
Åklagaren bedömer om häktning
Åklagaren bedömer om en misstänkt gärningsperson ska begäras häktad. Domstolen fattar sedan själva beslutet. Om den misstänkte blir häktad ska brottet utredas omgående av polisen. Under tiden förhörs den misstänkte, brottsoffret och eventuella vittnen.
Hot och riskbedömning
Om den misstänkta släpps på fri fot från arrest eller häkte, till exempel på grund av bristande bevis, ska polisen, åklagaren eller Kriminalvården informera den som har blivit utsatt.
Polisen kan göra en hot- och riskbedömning för att se vilka former av skydd den utsatta behöver, till exempel kontakt med en kvinnojour respektive mansjour, skyddat boende eller överfallslarm.
Permanent länk: En man misstänks för att ha misshandlat sin flickvän.

Väktare i Visby galleria har tryckt på överfallslarmet.
I samband med att en väktare skulle gripa en person uppstod våldsamheter och väktaren behövde hjälp från polisen. Den våldsamme mannen grips och transporteras till polisens arrest. Ingen person ska ha kommit till skada i samband med ingripandet.
Permanent länk: Väktare i Visby galleria har tryckt på överfallslarmet.

Krock i Väskinde.
En bilförare som kör på länsväg 149 och en förare som kommer på den anslutande länsväg 653 krockar med varandra. Bilen på 149:an voltar och de båda personerna i bilen förs till sjukhus för kontroll. Det råder stopplikt från länsväg 653 och polisen skriver en anmälan om vårdslöshet i trafik.
Permanent länk: Krock i Väskinde.